Porkkanalohi eli porkkala

Porkkanalohi eli porkkala valmistetaan porkkanoista, jotka kypsytetään ensin uunissa runsaassa suolassa, minkä jälkeen ne marinoidaan.

Onnistuneesti valmistettuna porkkanalohi muistuttaa sekä maultaan että rakenteeltaan aitoa kylmäsavustettua lohta, joten sitä voi kutsua myös vegaaniseksi loheksi.

Porkkanaloheen kannattaa valita mahdollisimman paksuja porkkanoita. Tällöin suolauksesta ei tule liian voimakasta, minkä lisäksi porkkanoiden viipalointi on helpompaa.

Halutessaan porkkalan valmistukseen voi toki käyttää vähemmän suolaa. Omaan makuun sopivan suolan määrän saa selville vain kokeilemalla. Myös omaan makuun sopivan marinadin oppii muutaman valmistuskerran jälkeen. Nestesavuna toimii hyvin ainakin Poppamies Jalosavu.

Porkkalaa voi käyttää kuten kylmäsavustettua lohtakin, eli se sopii hyvin vaikkapa leivän päälle.

Parhaat vegereseptit ovat usein yksinkertaisia, kuten porkkanalohikin. Oletko sinä jo kokeillut porkkanalohta? Kirjoita kommentti!

Resepti: Porkkanalohi eli porkkala

Ainekset (5)

4 Porkkanaa
800 g Karkeaa merisuolaa

Marinadi

1 rkl Rypsiöljyä
2 tl Nestemäistä savuaromia
1 tl Valkoviinietikkaa

Valmistus

  1. Laita uunivuoan pohjalle kerros merisuolaa.
  2. Laita huuhdellut ja kuivatut porkkanat uunivuoalle ja peittele lopulla suolalla.
  3. Kypsennä porkkanoita uunissa 200 asteessa noin 1 tunti 15 minuuttia.
  4. Nosta porkkana leikkuulaudalle rikkomalla suolakuori. Anna porkkanoiden jäähtyä ja kuori sitten varovasti veitsellä.
  5. Viipaloi porkkanoista pitkiä viipaleita käyttämällä terävää kuorimaveistä tai juustohöylää.
  6. Tee marinadi valmiiksi ja sekoita se varovasti porkkanaviipaleille.
  7. Marinoi porkkanalohta suljetussa rasiassa ainakin yön yli, mutta mielummin 1-2 vuorokautta.

Ei kommentteja